BEMUTATKOZÁS

A Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület (továbbiakban: ZZSZ HACS) - mint LEADER szervezet - 2008 óta tevékenykedik a térségben. Fő célunk és feladatunk térségi szemléletű vidék- és területfejlesztési programok, projektek generálása, megvalósítása, menedzselése, a LEADER program helyi szintű megvalósítása.

A megalakuláskor, illetve a 2007-2013-as európai uniós tervezési időszakban 51 település és közel 34 ezer lakos tartozott a HACS tervezési területéhez, melynek fejlesztésére akkor több, mint 1,3 milliárd Ft forrás állt rendelkezésre. Ebben az időszakban a Nyugat-dunántúli régióban lakosságszám arányosan nálunk volt az egyik legmagasabb a benyújtott és elnyert vidékfejlesztési támogatások száma. 2007 és 2013 között plusz forrásokkal együtt kb. 2,4 milliárd forint fejlesztési forrás került nálunk lekötésre. Úgy gondoljuk, hogy nem csak e számok miatt, de azért is büszkék lehetünk ezekre az eredményekre, mert e források felhasználásának látható eredményei vannak térségünk településein.

A 2014-2020-as európai uniós tervezési időszak lehetőségei jóval korlátozottabbak számunkra a CLLD szemlélet adaptációjának meghiúsulása és a LEADER megközelítés Vidékfejlesztési Programon belüli súlytalanná válása miatt. Az egyesület tervezési területe 41 településre, lélekszáma pedig kb. 22 ezer főre apadt elsősorban külső tényezők miatt. A rendelkezésre álló fejlesztési forráskeret is jóval kisebb a korábbinál, mindössze 366 millió Ft. De bármekkora is ez a keret, ennek mindenképpen térségüket kell szolgálnia, ezért íródott az új Helyi Fejlesztési Stratégia, melyre az új pályázati rendszer épül.

Az egyesület tagsága - mint minden LEADER HACS esetében - nálunk is a három szféra - civil, vállalkozói, önkormányzati - képviselőiből tevődött, illetve tevődik össze. Pontos számuk folyamatosan változik, de már jó ideje 90-100 tag között mozog.

A ZZSZ HACS székhelye és a munkaszervezeti iroda Kerkaszentkirályon, a Természetházban (8874 Kerkaszentkirály, Petőfi Sándor utca 1.) található, itt várunk minden érdeklődőt nagy szeretettel annak érdekében, hogy együtt munkálkodjunk térségünk fejlődéséért!