EFOP-1.3.5-16-2016-00007

Pályázó neve: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület
Projekt megnevezése: Hátrányból előnyt - önszerveződő közösségek a fenntartható fejlődésért a Mura-Kerka régióban
OP név: EFOP - Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program
Pályázati kiírás megnevezése: EFOP-1.3.5-16 - Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével
Projekt helyszíne (régió): Nyugat-Dunántúl
Projekt helyszíne (megye): Zala
Projekt helyszíne (település): Kerkaszentkirály
Megítélt összeg: 24 973 665 .- HUF
Támogatás aránya: 100 %
Támogatási döntés dátuma: 2017.02.07
Forrás: ESZA
Ország: Magyarország
Beavatkozási kategória: Közösségvezérelt helyi fejlesztési stratégiák
Uniós társfinanszírozási ráta: 85,000011 - ESZA
Projekt összköltség: 24 973 665 .- HUF

A projekt tervezett befejezési ideje: 2020. november 29.A projekt összefoglalója:

A "Hátrányból előnyt - önszerveződő közösségek a fenntartható fejlődésért a Mura-Kerka régióban" projektet Zala megye letenyei járásában öt településen valósítjuk meg. Kerkaszentkirály, Bázakerettye, Lispeszentadorján, Lovászi és Becsehely településeken. A támogató partnerek között két települési önkormányzat és négy civil szervezet (egyesület) található az öt településről.A projekt során két tevékenységcsoportot valósítunk meg. Az "A" tevékenységcsoporton belüli tevékenységek:

1. A közvetlen célcsoport toborzása, bevonása; az együttműködő, támogató partnerek segítségével az érintett települések lakói közül toborzunk 150 főt, akik a közösségszervezés magját alkotják. Közülük kerülnek ki a leendő Mura-Kerka közösségszervező egyesület tagjai. A közvetlen célcsoport tagjai a projekt során képzésekben részesülnek és számukra szervezett programokon vesznek részt.

2. A célcsoport számára szervezett önképzések és képzések során az alábbi ismeretek megszerzését tartjuk fontosnak: a) A hálózatépítés gyakorlata és módszerei. Jó gyakorlatok bemutatása, átvétele b) Csapatépítés és kommunikáció c) Infokommunikáció a 21. században – falun! "Látogasd meg a nagymamát skype-on, vagy közösségi oldalon". Digitális írástudás oktatása és elterjesztése az idősebb korosztály számára. d) „Jótékony manócskák” az önkéntesség lehetőségei, tudnivalók az önkéntességről. Jó gyakorlatok és sikeres önkéntes programok. önkénteseket fogadó szervezet szakmai hátterének megalapozása e) Egyenlő esélyek a „végeken”. Esélyegyenlőségi képzések és gyakorlatok: e/1) egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség e/2) életkor szerinti megkülönböztetés (idősek és fiatalok) e/3) nemek szerinti megkülönböztetés e/4) a társadalmi szolidaritás megteremtésének esélyei, a sztereotípiák és előítéletek feloldása a kistelepülésen szervezett közösségekben Ezeket az ismereteket képzések, tréningek és önképző foglalkozások keretében adjuk át, kapcsolódva az 5 bevont település esélyegyenlőségi programjához. A tevékenységcsoporthoz kapcsolódik 25 db táblagép beszerzése, az infokommunikációs képzésen elsajátított ismeretek gyakorlati megvalósításához.

3. Projektbemutató nyitórendezvény, amely bemutatja a projekt céljait és tevékenységeit, a generációk közötti együttműködés lehetőségeit, kapcsolattartást, kommunikációt támogató események szervezése, lebonyolítása; A rendezvényen résztvevők létszáma: 250 fő. Az "A" tevékenységcsoport kimeneteként a célcsoport tagjai formálisan is létrehozna 2 szervezetet (egyesület), amelyek a fenntartási időszak alatt szervezi a közösségi életet a településeken.A "C" tevékenységcsoport mottója: FALUSI KÖZÖSSÉG = HELYI HAGYOMÁNYOK + IDENTITÁS A tevékenységcsoporton belül a tágabb célcsoport javára, az elsődleges célcsoport aktív bevonásával az alábbi területek kohézióteremtő erejének kihasználásával erősítjük a generációk hagyományokon keresztüli egymáshoz kapcsolódását, az identitás megőrzését:

1. A népszokásokhoz kapcsolódó rendezvények klubszerű (10dbx25 fő) feldolgozása, különös tekintettel a „zalai lakodalmas" szokásokra. Az összegyűjtött anyagok feldolgozása után 2 többgenerációs nagyrendezvény keretében 2 db autentikus muramenti zalai lakodalmas rendezvény szervezése. (2 x 250 fő)

2. A hagyományos térségi (muramenti) viseletek hordhatóvá tétele a 21. század fiataljai számára, a német nyelvterületen használatos "trachten és dirndl" mintájára. Ennek felkutatása, összegyűjtése, feldolgozása a térség településein, workshopok (10 db x 25 fő) formájában. Kimeneti eredmény a hagyományos viseletek és a modernizálásának leírása/lerajzolása. 2 db divatbemutató 2x 250 fő részére.

3. A településeken a szájhagyomány által őrzött történetek, anekdoták összegyűjtése, lejegyzése, "stand up-ok" formában történő előadása. 10 db stand up átlagosan 100 fő részvételével és 2 db "válogatott" előadás a helyi fellépők legjobbjainak előadásával 2x250 fő részére 4. A muramentére jellemző gasztronómia telek és italok rögzítése (receptfüzet, film) és tanfolyamok keretében történő megtanítása a fiataloknak. 5 db főzőtanfolyam szervezése, 1 db receptgyűjtemény elkészítése és nyomtatott (A/5, 32 oldal, 1.000 példány), valamint digitális formában történő kiadása és 5 db nyilvános konyhashow kisfilm elkészítése (3-5 perc/film). 5. A napi tevékenység megismertetése a fiatalabb korosztállyal. „ A muramenti szőlőhegyek isten kertjeként és patikájaként működtek évszázadokon át (szőlészet, kertészet, gombászat, gyógynövények). A hegyen végzett tevékenységekhez kapcsolódó szokások közösségteremtő erejének bemutatása: Vince, nap, Orbán nap, szüret. 4 "évszak" esemény szervezése 2 éven át, a 4 évszakban a hegyen végzendő hagyományos munkák bemutatásával, megtanításával (2x4 x 50 fő részére) és 2 db nagy szüreti rendezvény 2 x 500 fő részére. Vállaljuk az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft által szervezett az EFOP-1.2.3-VEKOP/15 kiemelt projektben való adatszolgáltatást és részvételt.A projekthez kapcsolódó rendezvények, események:


Ökológiai szőlőtermesztés és borkészítés - ismeretterjesztő előadás borosgazdáknak

2017. november 8.

A Zala Zöld Szíve vidékfejlesztési Egyesület 2017. november 8-án, szerdán ismeretterjesztő előadást szervezett az ökológiai szőlőtermesztés és borkészítés témakörében Kerkaszentkirályon a Természetházban. Vendégünk Gyukli Krisztián balatonfüredi borász volt! A nagy érdeklődés mellett lezajlott rendezvényen gyakorlati példákon keresztül került bemutatásra ez az új típusú szőlőtermesztés. A figyelem középpontjába a "Solaris" nevű szőlőfajta került, melyben Gyukli Krisztián véleménye szerint benne van a lehetőség, hogy új dimenziót nyisson a hazai szőlészetben, borászatban! Akik végighallgatták őt, azok mind úgy keltek fel az asztaltól, hogy sok hasznos ismerettel lettek gazdagabbak! Ezúton is köszönjük Gyukli Krisztiánnak, hogy ellátogatott hozzánk! Akik lemaradtak az előadásról, csak annyit mondanánk, hogy biztosak vagyunk benne, hogy fogunk még vele találkozni térségünkben!

Infokommunikációs tanfolyamok

2018. március 13.

A "Hátrányból előnyt - önszerveződő közösségek a fenntartható fejlődésért a Mura-Kerka régióban" című projekt keretében infokommunikációs tárgyú tanfyolyamok kerülnek megszervezésre Lispeszentadorjánban, Lovásziban, Bázakerettyén és Kerkaszentkirályon. A tanfolyamok 2018 márciusában kezdődnek és 2018. április 30-ig tartanak. Céljuk nem más, mint - elsősorban az idősebb korosztályra koncentrálva - elősegíteni a XXI. századi infokommunikációs eszközök használatának megismerését. Ennek jegyében került beszerzésre 25 db tablet, melyek a tanfolyamok során kerülnek felhasználásra. A tanfolyam végére a résztvevők megismerik a tabletek, okostelefonok működésének alapvető fontosságú részleteit, a WIFI csatlakozás mikéntjét, az email küldés és fogadás fortélyait, a kamerakezelést, elsajátítják a skype használatát és megismerkednek a facebook-kal is. Mindezek hozzájárulnak a virtuális közösségformálás fejlesztéséhez, a személyes kapcsolatok új dimenzióban való ápolásához.

Konyhashow – receptfilmjeink

2019. május 28.

A projekt keretében elkészült receptfilmeket a ZZSZ HACS youtube csatornáján, az alábbi linkeken keresztül lehet megtekinteni! (Katt a linkre!)

Muramenti konyha-show resztelt máj

Muramenti konyha-show tüdőleves

Muramenti konyha-show toros káposzta

Muramenti konyha-show húsok

Muramenti konyha-show raguleves